Sisällön tarjoaa Blogger.

Tuleva isosisko Lily
Kyllä, mä kutsun meidän koiraa isosiskoksi. Ehkä kuulostaa joidenkin korvaan hassulta, mutta meille Lily on rakas perheenjäsen ja täten saa myös uuden tittelin vauvan synnyttyä. Lily on kohta jo kaksivuotias, ja on ilahduttanut meitä joka päivä. Ollaan puhuttu ja huomattu, miten Lily yhdistää meitä pariskuntana. Nauretaan yhdessä Lilyn hölmöilylle ja höpsöydelle.

Kun Lily saapui meille huhtikuussa 2014, meni monta viikkoa pentuhuurussa. Yöt olivat katkonaisia, kun pentu heräsi ja tajusi ettei ketään ole vieressä. Syliin ottaminen ja silitys usein auttoi nukahtamaan uusiksi mutta sitten koira taas heräsi parin tunnin päästä. Usein mieheni nukkuikin loppuyön pennun kanssa sohvalla. Jossain vaiheessa huomasimme että viikot vierivät täysin pennun ympärillä ja olimme unohtaneet toisemme. Korjasimme asian ja elämä alkoi taas rullaamaan. Pentu- ja vauva-aikaa ei voi suoraan verrata toisiinsa, mutta mä kyllä uskon että tuon pentuajan kokeminen auttaa meitä selviämään yhdessä myös vauva-ajasta.

Tunnetaan myös Lilyn luonne, ja tiedetään usein mikä on hätänä. Aivan kuten vauvan itkusta vanhemmat kuulevat, onko se esim. nälkäitku vai kiukutteluitku. Musta on myös ihanaa huomata, miten kiintynyt ja tärkeä suhde Lilyllä ja miehellä on. Lilyn laumanjohtaja on tän talon mies, selvästi. Lily usein seuraa isäntäänsä ja menee "auttamaan" rempassa, eli joko haistelemaan ja nuolemaan naamaa tai sitten puhdistamaan rempparoskia lattialta, tai sitten Lily vaan istuu ja katsoo iskän puuhia. Heidän hassuttelua ja leikkejä on ihana katsoa. Oonkin 100 % varma, että miehestäni tulee ihan paras iskä meidän lapselle. Aidosti välittävä ja rento iskä.

Mutta millainen isosisko Lilystä tulee? Tietysti koiran kanssa pitää olla varovainen, kun kyseessä on pieni vauva ja täysin uusi ihminen johon koira ei ole tottunut. Koiran pitää hyväksyä uusi jäsen laumaansa. Aluksi tämä vaatii varmasti meiltä hommaa. Lily on aina ollut kaikkien kaveri, niin ihmisten kuin eläinten. Luulen että tässä onkin eniten kouluttamista, sillä uskon että Lily innostuu vauvasta aivan liikaa, eikä tajua miten sen kanssa kuuluu olla. Nuuskuttelee, ihmettelee, seuraa vauvaa ja rakastaa varmasti vauvan leluja. Toivottavasti ymmärtää nopeasti, että vauva kuuluu laumassa ylemmälle tasolle kuin itse.

Tiedän jo etukäteen että koira-vauva-yhdistelmä tulee olemaan mulle isompi homma kuin pelkkä vauva. Uskon kuitenkin, että kaikki tulee menemään hyvin ja Lilykin oppii että tässä talossa mennään nyt vauvan tahtiin. Onneksi meillä on iso piha, johon voin vaan laskea koiran juoksentelemaan ja pissille, joten aina ei tarvitse pissilenkille varta vasten lähteä. Huhtikuussa alkaakin olemaan jo lämpimämmät kelit joten Lily viihtyy myös pidemmän aikaa yksikseen pihalla puuhaillen ja nukkuen.

Musta on ihana ajatus, että meidän lapsen elämässä on heti alusta asti koirakaveri. Ja nimenomaan kaveri, joka on aina läsnä ja jonka kanssa voi myöhemmin heitellä palloa ja leikkiä. Terve koirahan rakastaa laumaansa aidosti ja myös näyttää tunteensa. Ainakin meidän Lilystä näkee ja kuulee kun kaikki on hyvin ja koira onnellinen. 

Mä osaan niin kuvitella sen, että lapsen kasvettua vanhemmaksi, molemmat, lapsi sekä Lily seisovat oven edessä iltapäivällä ja katsovat ja kuuntelevat kunnes isi hurauttaa töistä kotiin. ♡

Jos jollain on vinkkejä ja kokemusta, miten opettaa koira tottumaan uuteen perheenjäseneen, otan mielelläni vastaan. Mä kirjottelen sitten aiheesta lisää, kun vauva on tupsahtanut maailmaan.
9 kommenttia

 1. Onpa taas kiva kirjoitus. Minäkin uskon että teillä on jo hieman kokemusta Lilyn takia mitä on tulossa vauvan kanssa. Muista vaan että mummi on aina käytettävissä ja ottakaa sitä yhteistä aikaa Thomin kanssa kun sitä on saatavilla. Ja nuo kuvat Lilystä on taas niin hyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Hyvä että mummin hoito on saatavilla, mutta kuinka tää äiti pystyy olee erossa vauvastaan? :( No se pitää katsoa sit tilanteen mukaan, vaikka pari tuntia ensin. :)

   Poista
 2. Voi mikä söpöläinen. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja Lily ottaa vauvan hyvin vastaan. Uskon kuitenkin, että omistaja tuntee lemmikkinsä sen verran hyvin, että osaa hieman odottaa mitä muutokset tuovat tullessaan.
  Meillä kissat suhtautuivat tilanteeseen juuri odotetun rauhallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lily on ollut meidän pikku vauva ;D Niinpä, mä uskon myös että tunnen koirani ja osaan varautua. Tietysti aluksi kannattaa olla vähän liiankin varuillaan, eläimet on kuitenkin niin eri kastia kun me ihmiset. Kiva että teillä kissat on ottaneet uuden perheenjäsenen hyvin vastaan, tulevaisuudessa niistä tulee varmaan ihan parhaat kaverit.

   Poista
  2. Jaa, siitä en tiedä. Tämä pieni tulee varmasti vielä kokeilemaan mitä kissat sanoo kun niitä vetää viiksistä tai hännästä. Onneksi meidän kisut luikkivat ennemmin karkuun taka vasemmalle kuin raapivat.
   Itse olen kuitenkin huomannut olevani aivan himpun verran kriittisempi kissoja kohtaan vauvan synnyttyä. Ihan niin vapaasti nämä karvavauvat eivät saa enää elellä kuin ennen. Ovat silti rakkaita ja huomiota annetaan myös heille.

   Poista
  3. Niinpä, lapsi tulee varmasti koettelemaan myös eläinten rajoja ja siinä pitääkin sit olla tarkkana ettei eläimet hermostu. Ajan myötä oppii lapsikin käsittelemään eläimiä oikealla tavalla ja sit siellä varmaan kisutkin jo tykkää. Lemmikit on kyllä rakkaita enkä vaihtais pois ellei olis pakko :)

   Poista
 3. Meillä kolme koiraa ja nyt 9kk pieni herra. Kun poika syntyi tuotiin sairaalasta kotiin liina, jossa oli vauvan hajua koirille haisteltavaksi. Makailivat sitten sen liinan päällä pari päivää ja tuoksu oli tuttu kun kotiuduttiin sairaalasta. Kun tultiin kotiin annettiin kaikkien koirien heti haistella vauvaa. Nää toimi ainakin meillä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiiä mistä noi kyssärit tuli, koitin lisätä hymiön. :)

   Poista
  2. Hei joo, oon kuullut samasta että kannattaa tuoda koiralle etukäteen liina jossa vauvan tuoksu, niin saa sitten totutella hajuun. Ei sitten tuu niin yllätyksenä se vauva toivottavasti. :) Kuulin myös että kun saapuu vauvan kanssa kotiin jossa koira jo on, niin antaa ensin huomiota koiralle ja sitten vasta tuo vauvan sisään haisteltavaksi. Koira saa siten hyvän kokemuksen siitä ja myös huomiota. :)

   Poista