Sisällön tarjoaa Blogger.

Ikea hack: DIY lankkupöytä

Pitkästä aikaa muutakin kun vauvahömppää. Mun on pitänyt kirjottaa tästä DIY-projektista jo keväällä, mutta huomasin että koko homma on ihan unohtunut. Meillä oli ennen olohuoneessa aika kookas lasipöytä, josta jo aika kauan halusin eroon. Vihdoin joku suostui sen ostamaan ja sit pähkäiltiinkin, millainen sohvapöytä me oikein vanhan tilalle halutaan. Mielessä oli lankkupöytä, koska se sopii hyvin meidän ruokailuryhmän kanssa. Siitä oon muuten kirjottanut täällä. Kaupoissa sohvapöydät ja varsinkin lankkupöydät on mun mielestä ihan ylihinnoiteltuja. Niinpä tehtiin Ikea hack eli tuunattiin Ikean sohvapöytä itse lankkupöydäksi. Ja siitähän tuli tosi hyvä ja edullinen!

Mitä tarvitset:

- Valkoinen Ikea Lack -sohvapöytä, koko 90x55 cm
- Lautaa rautakaupasta noin neljä metriä. Meillä 14 cm levyistä lautaa.
- Vanerilevyä pöydän koon verran eli noin 90x55 cm
- Värillistä puuvahaa sekä päälle suojaavaa öljy-vahasekoitusta. Me käytettiin samaa kun ruokailuryhmässä eli Osmo Colorin pähkinänväristä puuvahaa sekä Osmo Color väritöntä TopOilia päälle.
- Työkaluja: sirkkeli tai saha, hiontakone tai hiontapaperia, vaahtomuovisivellin, naulapyssy (varmaan normaaleilla lyhyillä nauloillakin selviää), lyhyitä ja pitkiä ruuvejaSahaa laudat niin, että päädyt ovat hiukan pidemmät kuin pöytä. Jos käytät erilevyistä lautaa kuin me, sommittele ensin montako lautaa haluat laittaa vierekkäin. Me laitettiin neljä 14 cm levyistä lautaa vierekkäin ja lankut sahattiin 93 cm pituisiksi. Hio lautojen päät. Maalaa vaahtomuovisiveltimellä lautojen toinen puoli (se joka tulee päälle) sekä päädyt ja sivut puuvahalla pariin kertaan. Voit myös tehdä sävystä tummemman vahaamalla useaan kertaan. Kun laudat ovat kuivuneet, maalaa päälle kerros TopOilia suojaamaan pintaa.

Laita laudat lattialle vierekkäin maalattu puoli alaspäin ja sahaa vanerilevystä hiukan lautoja pienempi levy. Eli siis lankut on tarkoitus naulata vanerilevyyn kiinni, joten katso ettei vanerilevy tule lankkujen reunojen yli. Vanerilevyn ansiosta pöydästä tulee tukevampi ja lankut pysyvät hyvin paikoillaan.


Naulaa vanerilevy lautoihin kiinni. Tässä pitää huomioida tarpeeksi lyhyet naulat, jottei ne mene lankusta asti läpi. Varmasti on helpompi ja parempi käyttää naulapyssyä kuin nauloja ja vasaraa, jotta pöytälevystä saa mahdollisimman tukevan. Laita pöytälevy väärinpäin lattialle ja Ikean pöytä väärinpäin sen päälle. Ruuvaa pöytä pöytälevyyn kiinni. Katso taas, ettei naulat mene lankkujen läpi.


Tadaa, lankkupöytäsi on valmis! Ainoa huono puoli on ollut se, että lankkujen reunat on alkaneet pikkasen elää ja nousta vähän pystyyn joistain kohdista. Se ei kuitenkaan ole mua haitannut, puun kuuluukin nimittäin elää. Niin ja hintaahan tälle pöydälle tuli suunnilleen; Ikea Lack 20 e, Osmo Color -vahat noin 60 e (purkit reilun kokoisia joten meillä jäänyt yli), laudat noin 20 e, vanerilevy noin 10 e. Hinnat nyt on vähän sinnepäin, koska ei muisteta niitä tarkalleen. Tuota Osmo Colorin TopOilia käytetään molempien lankkupöytien suojaamiseen ja värillistä puuvahaa aiotaan käyttää vielä ainakin hyllytasoon. Purkit siis on aika riittosia. Lisäksi työkaluihin menee tietty myös rahaa, meillä oli valmiina kaikki tarvittava. Jos vertaa kaupan hintoihin, niin ei tuu kauheen kalliiksi tehdä itse!

Eikun tuunaamaan!


Ei kommentteja