Sisällön tarjoaa Blogger.

Äitikaverin tärkeys


Kun vuosi sitten keväällä muutettiin pois Espoosta pienelle paikkakunnalle, en tuntenut täältä ketään. Mä oon asunut Espoossa koko ikäni (lukuunottamatta vuotta Hollannissa) ja melkeinpä koko sukuni ja kaikki kaverini asuvat siellä. Kaikkia siellä asuvia tulee edelleen nähtyä melkeinpä yhtä usein kuin ennenkin. Kuitenkin, näin kotiäitinä hääräillessä on ollut ihanaa saada täältä läheltä pari kaveria niin äidille, tyttärelle, kuin koirallekin. Toiseen törmäsin koiranulkoilutuslenkillä ja toiseen perhevalmennuksessa. Näiden tyyppien kanssa on ihana viettää päivällä aikaa, kun isukki ja muut kaverit ovat töissä. Mä oon sellainen, joka tykkää viettää rauhallisia kotipäiviä, mutta joka myös tarvitsee samankaltaista seuraa, jonka kanssa voi jutella. Kotona juttelu kun tällä hetkellä on sitä, että äiti höpisee "kulta äiti käy vessassa niin lähetään sitten ulos lenkille". Ja vastaus on "guurrr" tai riemukas kiljaisu "ääää" ja samanaikaisesti koira seuraa sua kuin hai laivaa (myös sinne vessaan) ja saattaa jo turhautuneena vinkua että "mennään jo, olet h-i-d-a-s!"

Just tänään treffattiin Natalieta 4 päivää nuoremman ikätoverin sekä hänen äitinsä kanssa. Lily sai myös kaverin tänne riehumaan.  Sovittiin, että toinen tekee suolaista ja toinen makeaa (vaikkei syöminen nyt mitään välttämätöntä ole, mutta kivaa tietysti). Puhuttiin, miten kiva on ollut tutustua toisiimme ja miten ihanaa onkaan kun tytöt on niin samanikäiset ja joku päivä jokeltelevat vauvakieltä toisilleen. Meille molemmille lapsi on ensimmäinen, joten jutusteltavaa ja ihmeteltävää riittää. On hauskaa, miten kertoo toiselle ihmetelleen jotain, ja toinen sanoo ihmetelleen samaa. Toisella on hyvä kikka saada vauva nukkumaan ja toinen tietää, miten karsta irtoaa hyvin. Ja molemmat on hurahtaneet lastenvaatteisiin. Kenenkään muun kanssa ei voi niin intensiivisesti puhua vauva-arjesta tai esimerkiksi siitä kuuluisasta äitien puheenaiheesta, kakasta, kuin toisen äidin kanssa. Ja parhaiten sen, joka on ihan samassa tilanteessa.

Raskausaikana kyselin jo vauvavuoden kokeneilta ystäviltä, mitä ihmettä mun pitää oikein hankkia ja mitä kaikkea voin heiltä periä. Sain kullankalliita vinkkejä äitiyteen ja vauva-arkeen liittyen. Toinen paikka, mistä saa erinomaista vertaistukea on Facebookin lasketun ajan ryhmä. Mä oon oppinut siellä olevilta ihmisiltä paljon. Esimerkiksi sen, että villaa voi käyttää lapsella jopa kesähelteellä, koska villa "säätyy" aina lämpötilan mukaisesti. Ollaan myös sovittu mammatreffejä paikkakunnittain ja monet on varmasti löytäneet ryhmästä uusia ystäviä. Mäkin olen yhden kanssa jutellut enemmän ja yritetään järkätä treffejä.

Mun mielestä vertaistuki on kaikille äideille tärkeää, oli lapsi sitten ensimmäinen tai viides. Varsinkin vauvavuoden aikana monet äidit kokevat itsensä yksinäisiksi, jolloin yksikin tapaaminen toisen äidin kanssa aina silloin tällöin voi piristää jo kummasti. Osittain äitikaverin löytäminen vaatii aktiivisuutta, mutta onneksi nykyään on monia eri some-kanavia, foorumeita, perhevalmennusta ja perhekahvilaa, joista voi löytää kaltaistaan seuraa.

Onko teille vertaistuki ja äitikaverit tärkeitä?

PS. Meidän herkullinen lounas sisälsi kana-paprika-ananaspiirakkaa sekä mustikkakukkoa, jonka ohjeen bongasin täältä.


6 kommenttia

 1. Vertaistuki on aina tärkeää oli kyseessä aitten jokin sairaus, kokemus tai vaikka äitiys! :) Hyvä postaus tärkeestä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten niin totta, vertaistuki on melkeinpä missä vaan tilanteessa hyväksi. Toiset tarvitsee enemmän, toiset ei ehkä yhtään :)

   Poista
 2. Ihana kirjoitus! Pistettiin tämä meidän facebook-sivulle jakoon myös :) Ootkos kuullut jo Momziesta? Momzie on mobiiliappi juurikin äitikaverien etsintään omalta lähiseudulta. Nyt saatavilla iPhonelle ja Androidin kanssa ollaan jo loppusuoralla, eli kohta myös Android-käyttäjät pääsevät mukaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ja kiitos! :) Juu, oon kuullut siitä ja meinasinkin sen mainita tässä mutta odottelen että pääsen itse ensin kokeilemaan androidilla. Tosi kiva idea, toivottavasti siitä on äideille iloa :)

   Poista
 3. Ei sitä ennen raskautta edes tajunnut että miten paljon siitä toisesta äidistä voikaan saada seuraa ja tukea! Ja lapsista kun aina löytyy uutta puheenaihetta niin ainakaan jutut eivät toisen äidin kanssa lopu kesken :)

  Eli äitikaverit on todella tärkeitä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, samaa mieltä! Mäkin huomasin vasta nyt vauvan synnyttyä, miten tärkeää on höpötellä välillä toisen äidin kanssa. Mutta se pitää kyllä olla sellainen, joka ei oo mikään besserwisser ja kuuntelee myös toista :)

   Poista