Sisällön tarjoaa Blogger.

Imetys kuukausina

Imetän kohta 11 kuukautta täyttävää vauvaa sohvalla. Samalla nauran ja huokailen, kun toinen vaan ottaa pikku huikkaa jos sitäkään ja kääntää samalla itsensä puoliksi vatsalleen ja nostaa jalat suoriksi melkein karhukävelyasentoon. Mietin mielessäni, millaista imetys oli, kun vauva oli ihan pieni. Siitä tuli tämä postausidea. Tämä postaus on mulle esikoisen imetyksen yhteenveto, josta voin muistella meidän imetystä. Tässä meidän tähän mennessä 10-kuukautinen imetystaival kuukausi kuukaudelta, olkaa hyvät.1. kuukausi

Harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua, niin äidille kuin vauvalle. Ensimmäiset pari viikkoa meni rintakumin kanssa. Vauvan oli muutoin vaikea saada kunnon imuotetta ja rintakumi auttoi siihen. Rintaa piti puristaa ns. hampurilaisotteella, jotta vauva sai kunnolla imettyä. Vauva imi aina jonkun aikaa, mutta sitten nukahti. Usein mun piti yrittää pitää vauva hereillä kutittelemalla, jotta pieni saisi edes vähän syötyä. Rinnat kihelmöi ja oli arat, onneksi oli nännirasva Mamilan (äitiyspakkauksesta, ihan paras rasva!).

2. kuukausi

Jes, rintakumista on päästy eroon. Vauvan imuote on parantunut ja homma alkoi sujumaan. Vauva viihtyi rinnalla paljon ja nännit oli edelleen koetuksella. Päivät kuluivat helposti sohvalla, sillä vauva nukahti aina rinnalle ja jatkoi taas vähän ajan päästä syömistä. 6 viikon iässä taisi olla tiheänimunkausi ja yötkin meni tissi suussa.

3. kuukausi

Maidon tulo tasaantui, maitoa tuli hyvin ja imetysmaratonit alkoivat väistymään. Yksi imetys ei enää kestänyt kuin noin 10-20 minuuttia. Imetys oli rauhallista ja vauva tykkäsi edelleen nukahdella rinnalle. Tais olla jotain tiheää imua tällöinkin, ainakin päiväsaikaan. Öisin nimittäin vauva alkoi pärjäämään aamuyöhön asti ilman syöttöjä.

4. kuukausi

Vauvasta osasi jo selkeästi tulkita, milloin halutaan maitoa ja milloin on väsy. Imetys oli usein nopeaa ja vauva lopetti imemisen kun oli kylläinen. Täten julki-imetyskin alkoi olla helpompaa.

5. kuukausi

Edelleen mentiin täysimetyksellä. Hulinakausi alkoi ja aiemmin hyvin nukkunut vauva alkoi heräilemään ja syömään enemmän öisin.6.-7. kuukausi

Kiinteiden maistelu alkoi. Hulinakausi jatkui ja yöt vaihteli niin, että välillä syötiin useasti ja välillä pelkkä silittely riitti nukahtamaan uusiksi. Maailma alkoi kiinnostaa ja imetys ei enää ollut mitään rauhallista ja seesteistä. Äidin kaulakoru löydettiin ja jotain piti aina hipelöidä kädellä. Välillä kesken imetyksen piti yrittää nousta istumaan tai katsella maailmaa. Maito maistui silti hyvin.

8. kuukausi

Kiinteitä alkoi mennä jo päivän mittaan tosi hyvin ja maitoa vähemmän. Imetys ei enää kiinnosta yhtä paljon ja rinnalla viihdytään parhaiten unien yhteydessä. Imetys julkisella paikalla tai muuten rauhattomassa paikassa alkaa olemaan mahdoton tehtävä, kun kaikki muu kiinnostaa enemmän. Nukkumaan mennessä otetaan pikku huikka ja noustaan istumaan ja pyöritään ympäri sänkyä. Silti joskus iltaisin vauva nukahti rinnalle tyytyväisenä.

9. kuukausi

Huoh, ottaisit nyt vähän maitoa. "Maitoa? Ai ei?"  Takas istumaan ja sit taas rinnalle ja sitten vähän koitetaan puristaa äidin nenää ja välillä nauretaan ja sit taas syödään. "Joo nyt riitti, meepä takas leikkimään." Kun tissi on näkyvissä, siitä oikein innostutaan. Sitten otetaan taas pari huikkaa ja taas riehutaan.

10. kuukausi

Jaa, näköjään maitoa menee vain lähinnä aamulla, päikkäreiden jälkeen ja nukkumaan mennessä. Koitan tarjota maitoa aina välillä, sillä olisi ihan kiva imettää siihen vuoden ikään asti, kun vauvan pääravinto on siihen asti maito. Olisi myös suotavaa, että neiti saisi tarpeeksi nestettä. Oonkin antanut vettä aina välillä touhujen keskellä ja se maistuukin hyvin.

Natalie täyttää ensi viikolla 11 kuukautta ja tällä hetkellä imetys päiväsaikaan on aika surkuhupaisaa. Tänään oltiin kylässä kaverin ja hänen samanikäisen vauvan luona. Koitin imettää neitiä muutamia kertoja, mutta eihän siitä mitään tullut vaan toinen vaan kitisi ja halusi pois sylistä. Jos siitä jotain tulee, niin silloin nostetaan peppu pystyyn ja jalat suoriksi karhukävelyasentoon ja koitetaan samalla syödä. Hmm, ihan järkevä asento sanoisinko!

Tässä oon miettinyt, että taitaa neiti ihan itse lopettaa imetyksen. Päiväsaikaan kun ei maistu niin sit ei maistu. Alunperinkin ajattelin, että aion imettää vauvantahtisesti ja katsoa sitten tilanteen mukaan mahdollista lopettamista. Oon kyllä ihan tyytyväinen, jos imetys loppuu näin.

Mitä olen Natalien ikätovereista kuullut, osan imetys kuulostaa samalta kuin meillä mutta osa vielä nauttii kiltisti maitoa. Mielenkiinnosta haluaisin kuulla, onko muita pelleilijöitä? :D

1 kommentti

  1. Senni on alkanut välillä pelleilemään. Ikää nyt 1v2kk. Imetän kolme kertaa päivässä. Monesti se menee siihen että ottaa pikku huikan ja katsoo minua niin että on muka valmis. Kovasti haluan vielä jatkaa imettämistä ja toivon, että tyttö on samaa mieltä ☺️☺️

    VastaaPoista