Sisällön tarjoaa Blogger.

Kuvia lomamimmistä ja pari vinkkiä valokuvaamiseen

Pimeän talven jälkeen on ihana kuvata valoisissa, kauniissa ja aurinkoisissa maisemissa. Talvisin tuskastelen valon vähyyttä ja kikkailen kameran asetuksien kanssa, jotta saan mahdollisimman valoisia kuvia.

Matkoilla kuljen kamera kädessä ja kuvaan melkein jokaisen kukan ja muurahaisen. Arvata saattaa, että meidän viikon matkalta Kanariansaarilla on satoja kuvia meidän neidistä. Tässä vielä muutama kuva, vinkkejä ja selitys siitä, millä asetuksilla ja miten olen kuvat ottanut. Mulla on käytössä Olympus PEN Lite E-PL 6 -minijärkkäri ja objektiivina M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8. Kuvaaminen on mulle harrastus ja vinkit perustuu ihan vaan omiin kokemuksiin.


Mä tykkään leikitellä varjoilla valokuvissa. Tässä kuvassa aurinko valaisi tyttöä tarpeeksi, joten sain tehtyä selkeän kontrastin varjojen ja tytön välille. Tässä kuvassa oon säätänyt suljinajan (valotusaika) todella nopeaksi, 1/4000. F-luku on pienin mahdollinen eli 1.8 (eli aukko suurin), joka mahdollistaa sumennetun taustan. ISO-luvuksi oon valinnut 200 eli aika pienen luvun. Mitä suurempi ISO-luku on, sitä suurempi riski on kohinalle eli epätarkkuudelle. Tällaista kuvaa kannattaa kokeilla aamu- tai ilta-auringossa, kun aurinko paistaa kauniisti kasvoihin. Jälkikäteen muokkasin kuvaa tummentamalla hieman varjoja.


Yllä olevien kuvien kameran asetukset:
Ylempi: aukko f/1.8, suljinaika 1/60, ISO 100
Alempi: aukko f/1.8, suljinaika 1/200, ISO 100

Kuvakulmaa vaihtamalla saa otettua helposti erilaisia kuvia. Ylemmässä kuvassa päähuomiona on kasvojen sijaan auto ja vaatteet. Tässä kuvassa matto on tumma, joten ylhäältä päin otettuna matto toimii taustana ja kuvattava kohde korostuu. Tämä kuvakulma toimii hyvin, jos haluaa kuvata henkilön kasvottomana. Itse jaan täällä blogissa harvemmin suoria kasvokuvia, jolloin nämä sekä sivuprofiilikuvat on hyviä blogikuvia.

Valokuvien ei aina tarvitse olla vaaleita ja harmonisia. Tummalla taustalla saa kivaa kontrastia, ja muotokuvissa henkilö "loistaa" kuvassa sekä erottuu hyvin. Toki tummaa vasten kuvatessa täytyy kuvattavaan kohteeseen saada tarpeeksi valoa.


Kuvan asetukset: aukko f/5.3, suljinaika 1/320, ISO 100

Suorassa auringonvalossa on ainakin valoa tarpeeksi, usein liikaakin. Varjossa valo on paljon pehmeämpi, joten suosin itse mieluummin varjossa kuvaamista. Tässä kuvassa halusin saada myös uima-allasta näkyviin, joten säädin aukkoa pienemmäksi (eli f-lukua suuremmaksi). Oli muuten aika haastavaa kuvata neidin kasvoja, kun hänellä oli lippis päässä suorassa auringonvalossa. Varjossa olevat kasvot piti saada näkyviin ilman, että tausta ylivalottuu. Tässä kuvassa mua häiritsee "katkenneet" kädet. Noh ei se mitään, lasta kuvatessa nyt ei välttämättä aina saa kaikkia raajoja mukaan kuvaan. Ja jottei kukaan ehdi huomauttaa, neidillä on aurinkorasvaa ja hän pysyi pääosin varjon suojissa.


Kuvan asetukset: aukko f/1.8, suljinaika 1/320, ISO 100

Tässä kuvassa valoa tulee sopivasti ja kuva on mielestäni onnistunut. Varjo peittää kivasti puolet kasvoista, mutta varjon ja auringon kontrasti ei ole liian suuri, jolloin varjopuolikin on kuvassa valoisa. Muotokuvissa tykkään sijoittaa kasvot kuvan yläosaan, puolen välin yläpuolelle. Silloin kuvan yläosaan ei jää turhaa tyhjää tilaa ja alaosassa näkyy vähän vartaloakin.Kuvien asetukset:
Ylempi: aukko f/1.8, suljinaika 1/800, ISO 200
Alempi: aukko f/1.8, suljinaika 1/160, ISO 100

Näissä kuvissa tausta on kiva ja silti värimaailmat ei sodi liikaa keskenään. Ylemmässä kuvassa tyttö on kuvan oikealla puolella. Kuvaan usein näin, ettei kohde ole täysin kuvan keskellä. Se tuo kuvaan vähän erilaisuutta ja tausta näkyy kohteen toisella puolella.

Alemmasta kuvasta kreditit mun veljelle! Pistin asetukset valmiiksi ja hän nappas meistä ihania kuvia. Tulee muuten harvoin oltua kameran edessä itse. Kuva ei ole täysin tarkka ja valoa olisi saanut olla vähän enemmän. Suljinaikaa olisi pitänyt laittaa nopeammaksi, sillä me molemmat hieman liikuttiin kuvassa. ISO-lukua olisi myös pitänyt suurentaa, jotta kuvaan olisi saatu enemmän valoa.

Valokuvauksessa pitää välillä rämpätä asetuksia sinne tänne, jotta saa toivotunlaisen kuvan. Siltikään siinä ei aina onnistu. Harjoitus auttaa kyllä asiaan ja siinä oppii, mitä asetuksia kannattaa käyttää ja millaisissa tilanteissa.

2 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä. Itsellä on tuo pl-7 ja töistä saan lainattua kolmea eri zuikon linssiä. Kesällä pitää alkaa taas kuvailemaan hieman enemmän. Nyt ollut suht laiska asian kanssa :D
  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Linssit parantaa kyllä huomattavasti laatua, en enää pärjäis ilman. Kesällä onkin paljon mukavampi kuvata ja mulla ainakin tulee automaattisesti kuvattua enemmän :)

   Poista