Kaksplus.fi
Sisällön tarjoaa Blogger.

Vähäsokerinen ja gluteeniton omenapaistos



Mun lemppari omenapiirakkaohje on alunperin Nalle Puhin kokkikirjasta. Teen tätä murupiirakkaa ainakin muutaman kerran syksyisin sitä mukaa, kun omenat tippuu puusta. Tällä kertaa jätin sokerin yhteen ruokalusikalliseen, lisäsin vaniljatangon tuomaan makeutta sekä vaihdoin normaalit vehnäjauhot gluteenittomiin. Näin tämä leivonnainen sopi paremmin lapsille sekä gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Toki voita laitoin reseptin mukaisen määrän, joten siinä mielessä nämä ei mitään super terveellisiä ole. Mutta ei leivonnaisen mielestäni täydykään olla. Koostumus oli pehmeämpi kuin aiemmin ja luulen, että se johtui gluteenittomista jauhoista. Kuitenkin nämä maistuivat hyviltä ja tämä osoitti sen, ettei leivonnaiset aina tarvitse kiloa sokeria ollakseen maukkaita. Ensi kerralla noudatan samaa ohjetta ja syön hyvällä omallatunnolla tupla-annoksen, haha.



Omenamurupaistos

4,5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin Semperiä)
1 rkl sokeria
150 g voita
0,5 tl kanelia
n. 2 tl kardemummaa
1 vaniljatanko
Reilusti omenalohkoja

Sekoita jauhot, sokeri, kardemumma sekä vaniljatangon siemenet keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämmössä tai mikrossa pehmennyt voi. Lado laakeaan vuokaan omenoita ja ripottele päälle kanelia ja tee sama uudestaan. "Ripottele" taikina päälle, jotta pinnasta tulee murumainen. Paista 200 asteessa 15 min ja sen jälkeen vielä 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on hieman ruskea ja omenat pehmenneet. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Sokerin voi ihan yhtä hyvin jättää kokonaan pois. Pienille lapsille ei suositella annettavan kanelia sisältävää ruokaa päivittäin sen kumariinin takia (Evira). Monet käyttävätkin ceylon-kanelia, jota mäkin olisin käyttänyt, jos olisin tajunnut ostaa sitä kaupasta. Laitoin paistokseen vähemmän kanelia, mitä aiemmin olen laittanut. Mä pistän aina omenoita ihan runsaasti. Tähän meni pakkasesta valmiita omenalohkoja noin kymmenestä pienestä oman puun omenasta.

Tästä reseptistä tuli uunivuoallinen (noin 20 x 30cm). Lusikoin paistoksen pieniin kuppikakkuihin ja tökkäsin koristeeksi Tigerista ostetut sydäntikut. Meidän neiti veteli yhden kupin melkein kerralla suuhun, naminam!



Ei kommentteja