Sisällön tarjoaa Blogger.

Kun rakastat merkkivaatteita enemmän kuin lastasi

Törmäsin viime viikolla yhdessä Facebookin lastenvaateryhmässä postaukseen, jossa eräs äiti kehotti muita ryhmäläisiä keskittymään lapsiin, eikä vain lastenvaatteisiin ja "puhelimen näpräämiseen". En muista tarkalleen, mitä kaikkea postauksessa luki, mutta rivien välistä pystyi lukea, että hänen mielestään muut ryhmäläiset näin karkeasti sanotusti rakastavat lastenvaatteita enemmän kuin lapsiaan. Tämähän aiheutti aikamoisen sanasodan kommenttikentässä, eikä mikään ihme!Mä en henkilökohtaisesti ymmärrä, mikä ajaa ihmiset arvostelemaan toisia. Oli kyse ihan mistä tahansa asiasta maan päällä. Tässä tapauksessa tyyppi arvosteli toisten äitiyttä, aivan perusteetta, yleistämällä ja faktoja tietämättä. Aika hurjia väitteitä mielestäni. En nimittäin osaa millään tavalla uskoa, että joku laiminlöisi oman lapsensa hyvinvoinnin joidenkin hiton merkkivaatteiden tähden. Miten se on edes mahdollista?Jokaisella ihmisellä on varmasti edes jonkinlainen harrastus, johon kuluu rahaa. Samalla tavalla lastenvaatteisiin, oli ne sitten merkkiä tai ei, kuluu rahaa. Hyvä puoli tässä harrastuksessa on se, että vaatteet laitetaan somessa kiertoon. Meidänkin neidin vaatekaapista ainakin puolet on käytettynä ostettu. Toinen loistava puoli on se, että tässä harrastuksessa jaetaan tietoa, kokemuksia ja vinkkejä. Itse oon saanut esimerkiksi tahranpoistovinkkejä sekä kuullut kokemuksia lämpimistä ja kestävistä kengistä ja hyvälaatuisista haalareista.Jotkut pitää varmasti hulluina äitejä, jotka "hypettävät" someryhmissä uusia droppeja ja miettivät mikä asuste sopii väriltään mihinkin haalariin. Mäkin pidän hulluina esimerkiksi tyyppejä, jotka harrastavat tietokoneella pelaamista yötä päivää. Mutta se ei ole multa mitään pois, joten en vaivaa päätäni sen enempää asialla.Jep, meidän kaapista löytyy merkkiä: Gugguuta, Vimmaa, Papua, Mini Rodinia jne. Ensin ihastuin kuoseihin, kokeiltiin, ja sille tielle jäätiin. Yksi suurin syy, miksi näitä ostan, on laatu ja kestävyys. Monet halvat markettivaatteet nukkaantuvat heti ensimmäisessä pesussa, kun taas käytettynä ostettu Gugguun paita pysyy yhtä hyvänä yleensä koko sen ajan, mitä se neidille mahtuu päälle. Tottakai meiltä löytyy myös markettivaatteita, eikä mulla ole niitä vastaan mitään. Kaikki vaatteet meillä ostetaan käyttöön, ne saavat likaantua ja kulua.Tässä oli yksi perustelu sille, miksi mä ostan merkkivaatteita. Mielestäni kenenkään ei kuitenkaan tarvitse perustella, miksi ostaa, tekee tai harrastaa jotain. Se on jokaisen oma asia. Tätä asiaa en tässä äitimaailmassa ymmärrä. Äitien täytyy aina perustella mielipiteitään ja selitellä tekojaan tai tapojaan. Mua ei hetkauta, jos joku taistelee kynsin ja hampain Rodinin paidasta maksaen siitä lopulta lähemmäs sata euroa. Omatpahan on rahat. Ei myöskään ole mun huoli, miten joku toinen pukee lapsensa tai kasvattaa heidät. Pääasia on, että lapsella on hyvä olla.

Miksi merkkivaatteiden käyttöä katsotaan usein pahalla ja miksi se yhdistetään usein äitiyteen? Ihan kuin merkkivaatteita ostavat äidit olisivat jollain tapaa huonompia äitejä.

3 kommenttia

 1. "Mä en henkilökohtaisesti ymmärrä, mikä ajaa ihmiset arvostelemaan toisia. Oli kyse ihan mistä tahansa asiasta maan päällä."
  Kyllä niitä asioita on melkoinen liuta mistä voi ja pitää arvostella. Niinkuin se lasten ihan oikea laiminlyöminen.

  "En nimittäin osaa millään tavalla uskoa, että joku laiminlöisi oman lapsensa hyvinvoinnin joidenkin hiton merkkivaatteiden tähden. Miten se on edes mahdollista?"
  Aivan satavarmasti on näitäkin vanhempia. Tähän maailmaan mahtuu kuitenkin melkoinen liuta jos minkämoista vatipäätä.

  "Mäkin pidän hulluina esimerkiksi tyyppejä, jotka harrastavat tietokoneella pelaamista yötä päivää. Mutta se ei ole multa mitään pois, joten en vaivaa päätäni sen enempää asialla."
  Ensin sä pyydät että sun harrastusta ymmärretään, eikä arvostella. Heti perään kuitenkin arvostelet toista harrastusta ja ilmoitat ettei sua edes kiinnosta ymmärtää sitä. Ei näin.

  Muuten hyvä juttu, vaikka noi yllä olevat vähän särähtikin. Itse ostan samoista syistä gugguuta, vimmaa, papua ym. Haluan myös tukea ekologista ja eettistä vaatteiden tuottamista (kotimaisuus on plussaa) - tästä syystä käytän myös paljon kirppareita :)

  T. Lastenvaatteita ja pelaamista harrastava äiti, joka rakastaa lapsiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Selvennän vielä vähän ajatuksiani.

   Siis joo, se on päivänselvää, että löytyy asioita joista on syytä arvostella, niin kuin juuri tämä laiminlyöminen. Tarkoitin enemmän tällaista turhaa arvostelua, jota varsinkin somessa näkee. Siis tuntuu, että monien täytyy saada kommentoida jotain negatiiviseen sävyyn ja kysyä kysymykset arvostelevasti, vaikka ei tiedä asian taustoja sen kummemmin. :)

   Mulla ei tule mieleen, miten merkkivaatteiden käyttö laiminlöisi lapsen hyvinvoinnin. Samalla tavallahan niitä puetaan kuin muitakin vaatteita. Tietysti jos joku vaikka pukee lapsensa talvipakkasella t-paitaan vain sen merkin takia, niin sitten.

   En tarkoittanut arvostella toista harrastusta millään tavalla. Tarkoitan sitä, että mun mielestä jokainen saa harrastaa mitä haluaa, jos siitä tykkää ja se on itselle mahdollista. Mutta muiden ei tarvitse siitä tykätä, perehtyä siihen sen kummemmin tai arvostella toisen valintoja. :)

   Toivottavasti osasin selittää paremmin. Samaa mieltä ekologisuudesta, ja kotimaisia yrittäjiä sekä pienyrittäjiä tykkään tukea. :)

   Poista
 2. Mua kyllä joskus ihmetyttää hiukan äidit, jotka laittaa lapsen ikään kuin esittelemään äidin ostamia merkkivaatteita joka ikinen päivä. #gugguukidsfashion jne. Äidin some täyttyy lapsen kuvista ja merkkivaatteista. Joku siinä ei tunnu hyvältä. Ehkä se on se lapsen yksityisyyden menetys yhdistettynä äidin haluun esitellä ostoksiaan. Itse merkkivaatteita vastaan ei itselläni toki ole mitään. Ne on laadukkaita ja kestäviä yleensä, sekä kivan näköisiä.

  VastaaPoista