Sisällön tarjoaa Blogger.

Ompeluinnostus ja linkit käyttämiini ohjeisiin
Ostin kaveriltani hänen vanhan saumurin ja sen myötä innostuin yhä enemmän ompelemaan. Tähän mennessä olen ommellut pipoja, erilaisia pantoja, tumppuja ja rusettiponnareita. Haluaisin opetella ompelemaan vaikka mitä ihania mekkoja ja paitoja. Seuraavaksi aion opetella legginssien teon, koska se on simppeliä kunhan sen ensin oppii.

Ompelu on laji, jossa harjoitus tekee mestarin. Ennen viime syksyä olin käyttänyt ompelukonettani viimeksi varmaan yläasteella. Ihme kyllä, kone toimii vielä suht hyvin, mitä nyt välillä tekee sutturaa ja menee jumiin. Saumurin saadessani homma helpottui ja nopeutui, sillä saumoja ei tarvitse erikseen huolitella. Koska olen itse täysin aloittelija tässä hommassa, haluan jakaa teille omat neuvoni ja linkit käyttämiini ohjeisiin. Jos joku vaikka näiden avulla innostuu tai viitsii ryhtyä kokeilemaan ompelemista.

Rusettipanta / headwrap 

Kahden tytön äitinä, meillä on kaappi täynnä röyhelöitä ja rusetteja ja näin myös rusettipannat, headwrapit on kovassa käytössä. Tykkään myös itse pannoista, mutten ole vielä yhtäkään tehnyt itselleni. Headwrapin ompeleminen oli pakko heti opetella ja niinpä viime syksynä googlettelin ohjeen avukseni. Katsoin mallia toisesta rusettipannasta, ja tein sitä mukaillen itselleni kaavat leivinpaperille.Mallia katsoin aluksi Jujunan blogipostauksesta. Siitä näkee hyvin, mitkä sivut pitää ommella yhteen milloinkin. Just hyvä tällaiselle, joka varmasti tekisi väärin jos itse päättelisi, miten pitää ommella. Oon tehnyt kahdenlaisia rusettipantoja. Toinen on samanlainen kuin Jujunan panta, mutta yhdellä rusettipalalla. Toinen on "sidottava" eli rusetti kiepautetaan keskiosan läpi molemmista päistä. Vaikea selittää, mutta yllä olevasta kuvasta näkee vähän paremmin.


Solmupanta

Tein Nappinjan pionikankaasta kapeat solmupannat tytöille. Nämä toimii siis koristepantoina, kun taas headwrapit myös lämmittävät päätä. Solmuosa on erillinen osa, jonka sidoin kiinni pantaan. Oon tehnyt samanmuotoisia, hieman pienempiä rusettipompuloita, jotka sidotaan ponnariin. Tähän solmupantaan en ole katsonut erikseen ohjeita mistään, lähdin vaan kokeilemaan mitä saan aikaiseksi.Pipo

Pipon ompelukin on helppoa aloittelevalle ompelijalle. Itse katsoin ohjeen Veeran Mehukekkerin youtube-videolta. Tästä piposta tulee nätti, kaksinkertainen pipo. Pariin pipoon oon tehnyt tupsun tekokarvasta. Sekin on helppo homma ja googlettamalla löytyy varmasti ohjeita.

Ompelusta on tullut mulle kiva uusi harrastus. Se on rauhoittavaa ja palkitsevaa, sitten kun jotain saa valmiiksi. Tosin on tässä hermotkin mennyt, jos kone reistailee tai mogailen ompelemalla väärät puolet yhteen! Löytyykö muita ompelijoita? Mitä ompelet mieluiten? Mä tykkään eniten pannoista, niistä tulee niin söpöjä!


4 kommenttia

 1. Täälä toinen ompelusta innostunut äiti! Mun insta tililtä @unelmienelamista näkee joitakin ompeluja. Tykkään kans tosi paljon tehdä noita headwrappeja,niin helppoja ja tulee aika paljon halvemmaksi,kuin jos tilaisit netistä! Leggarit ja pipotkin on tosi kivoja ommella😊 tosi kauniita nuo sun valmiit työt♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa muuten, että lasten myötä sitä innostuu kaikesta uudesta! Ei mulla ennen lapsia ollut mitään halua ryhtyä ompelemaan, jota olin tehnyt viimeksi yläasteella. :D Enkö mä muka seuraa sinua, täytyypä ruveta seuraamaan! :)

   Poista
 2. Ihania juttuja oot ommellut! Täällä vähän sama meno, pantoja ja pipoja oon tehnyt, ei oo uskallus vielä riittänyt kokeilla muuta. Saumuriahan miulla ei oo, aina välillä siitä haaveilen, mutta kun en oo koskaan sellasella ommellut, niin en oikein käsitäkään että mitä sillä sit osais tehdä :D

  Tässä yhtenä päivänä ompelin lapsen nukenvaunuihin vaunuverhon, ja siitä tuli kyllä aika voittajafiilis itselle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vaunuverho, varmaan ihana! :) Pitäis kai vaan uskaltaa kokeilla, eikä miettiä liikaa! Virheistä oppii ja ens kerralla osais sitten tehdä jo oikein. :D

   Poista